![](/media/lib/239/n-las-28bb3c4ec52a4d60c0c6d3215fc0600e.jpg)
Zły typ lasu sprzyja globalnemu ociepleniu
8 lutego 2016, 13:53Drzewa sadzone w Europie od 1750 r. zwiększają globalne ocieplenie. Naukowcy sądzą, że główną przyczyną jest zastępowanie drzewostanu liściastego gatunkami iglastymi. Sosny czy świerki są bowiem ciemniejsze i pochłaniają więcej ciepła niż np. dąb i brzoza.
![](/media/lib/238/n-losy-baaac663afb0d808a87e940fc480e033.jpg)
Niespodziewane korzystne zdarzenia skłaniają do podejmowania ryzyka
27 stycznia 2016, 11:25Choć niespodziewana wygrana lokalnej drużyny sportowej czy pogodny dzień nie zwiększają szans na wygraną w loterii, ludzie zachowują się, jakby tak było i częściej kupują losy.
![](/media/lib/166/n-zolwiak-szanghajski-95d08e225cfe2bf91e7de701e528ba1c.jpg)
Zmarł Cụ Rùa - jeden z czterech ostatnich żółwiaków szanghajskich na świecie
20 stycznia 2016, 18:29Wietnam opłakuje śmierć tutejszego symbolu pomyślności - żółwiaka szanghajskiego Cụ Rùa (dosł. żółwiego prapradziadka). Jego ciało znaleziono unoszące się na jeziorze Hoan Kiem w historycznym centrum Hanoi. Uważa się, że był jednym z zaledwie czterech ocalałych Rafetus swinhoei.
![](/media/lib/97/n-egzema-6ad6f67f59f1d491c5364cf4bc113f29.jpg)
Choroby alergiczne zwiększają u dzieci ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
8 grudnia 2015, 13:21Dzieci z chorobami alergicznymi, zwłaszcza astmą i katarem siennym, ok. 2-krotnie częściej mają nadciśnienie i wysoki cholesterol, co sprawia, że są bardziej zagrożone chorobami serca.
![](/media/lib/230/n-banany-0982ba34743475f3009a56393a77c238.jpg)
Nie taki węch naczelnych zły, jak go malują
19 października 2015, 13:04Naczelne mają lepszy węch, niż się utrzymuje. Zespół z Uniwersytetu w Linköping i 2 niemieckich uczelni wykazał, że czepiaki czarnorękie (Ateles geoffroyi) są ekspertami w wywąchiwaniu optymalnie dojrzałych owoców.
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Menopauza obniża jakość dobrego cholesterolu
12 października 2015, 10:56Menopauza zmniejsza wpływ dobrego cholesterolu HDL.
![](/media/lib/209/n-spaghetti-347ac8cc060d584a5b30e0e859dac381.jpg)
Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.
![](/media/lib/227/n-linepithema-humile-a07dded20d2803436b43cf462bf60a09.jpg)
Inwazyjny gatunek nosicielem wirusa, który może go wyeliminować
9 września 2015, 11:58Badanie mrówek argentyńskich (Linepithema humile) z Nowej Zelandii, Australii i Argentyny wykazało, że są one nosicielkami nieopisanego wcześniej wirusa. Wg entomologów, można go powiązać z masowym ginięciem tych mrówek w Nowej Zelandii.
![](/media/lib/205/n-napoje-df8ca5c5c333539e007154c1fb60a843.jpg)
HBI wskaże, co najlepiej pić
28 lipca 2015, 10:04Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.
![](/media/lib/94/n-kieliszki-527548e4bde3d6ec4ca7c4ed6a24f8b3.jpg)
Dwa drinki dziennie mogą uszkodzić starzejące się serce
27 maja 2015, 12:28Codzienne spożywanie dwóch lub więcej drinków może uszkadzać serce seniorów.